Az ukrán nép katonája

Nagyija Szavcsenko ukrán helikopterpilóta csaknem két évig tartó oroszországi fogva tartása, elítélése majd szabadulása után valódi hősként tért vissza hazájába ez év májusában.  A köztes időben nemzeti érzelmektől fűtött üzeneteivel, éhségsztrájkjával és memoárja megjelentetésével vonta magára a közvélemény figyelmét. Ügyében uniós politikusok is szót emeltek, és bizonyára a nemzetközi nyomás is szerepet játszott abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöktől végül kegyelmet kapott a két orosz újságíró meggyilkolásában bűnösnek talált és emiatt 22 évre ítélt Szavcsenko (N. Sz. végig tagadta bűnösségét).

Az ukrán elnök különgépet küldött érte, majd kitüntette, Julia Timosenko pártja pedig még fogsága ideje alatt listavezetőként a parlamentbe juttatta a 34 éves pilótát. Moszkvai raboskodása idején részt vett egy jelentős büntetőjogi törvényjavaslat előkészítésében is, melyet drasztikus következményei miatt idővel módosítottak (Az ún. Szavcsenko-törvény értelmében a vizsgálati fogságban töltött minden egyes nap duplán beszámítódik a letöltött büntetés idejébe. A törvény kb. 35 ezer elítéltet érint, elfogadása után mintegy 8500 fegyenc szabadult, akik közül több mint 900 néhány hónapon belül újabb bűncselekményt követett el. A nemrég életbe lépett módosítás értelmében a törvény alkalmazásakor az elkövetett bűncselekmény súlyosságát is figyelembe kell venni). 

szavcsenko elnok
Szárnyára vette a hírnév

Magányos harcos

Úgy tűnt, az orosz börtönből egyenesen az ukrán Radába csöppent Szavcsenko képes előnyt kovácsolni abból a tényből, hogy nincs politikai múltja. Mint arra ukrán elemzők rámutattak, újdonsült képviselőként is őrzi katonai attitűdjét, retorikája a nemzetvédő harcosé, aki nem tartja feltétlenül érvényesnek önmagára nézve az alapvető politikai játékszabályokat és diplomáciai protokollokat. Népszerűségének egyik forrása, hogy a bajtársiasság és a nemzeti érzület egyik leghangosabb és legautentikusabbnak ható szószólója. Nemrég éhségsztrájkba kezdett a fogolycserék ügyének előmozdításáért, majd Moszkvába utazott ukrán hadifoglyok tárgyalására, hogy jelenlétével szolidaritásáról biztosítsa őket. Napirenden tartja és emberközelivé teszi a harcokban résztvevő felek helyzetét, a háború emberi oldalát, miközben ignorálni látszik az ukrán vezetés hivatalos álláspontját, mely szerint a szakadárokkal való párbeszéd azok tárgyalófélként való elismerését jelentené, és éppen ezért elfogadhatatlan Ukrajna számára. Szavcsenko általában úgy fogalmaz, mint egy erősen kritikus és politikailag képzetlen átlagember, ebből fakadóan gyakran mond olyasmit, amivel az elhúzódó válságba belefáradt ukrán lakosság jórésze minden bizonnyal egytért, például, hogy el kell kergetni az ország vezetőit a donbászi konfliktus megoldatlansága, illetve a képviselői vagyonnyilatkozatokból nyilvánosságra került adatok miatt. Kijelentései jól rezonálnak a közhangulatra, hiszen a társadalom egyre inkább elszegényedő alsóbb rétegei kizárólag a szociális alapon nyújtott állami szubvenciónak köszönhetően képesek úgy ahogy fizetni a rezsit, mivel az energiahordozók ára megsokszorozódott, a hrivnya fizetőértéke pedig a harmadára zuhant a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta.

Elnök lenne

Szavcsenko már hazaérkezése után két nappal újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kész Ukrajna elnöke lenni. Néhány hónappal később egy interjúban ennél is magabiztosabban és zavarba ejtőbben nyilatkozott, amikor kifejtette, hogy „minden bizonnyal kötelessége” magára vállalni az elnöki teendőket. Hozzátette, hogy az ország struktúráját és politikai rendszerét egy erőskezű diktátor tudná megváltoztatni.

szavcsenko elnok
Meredek pályára állt

Hős vagy áruló?

Szavcsenko megítélése hazájában mára egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint félévvel korábban. Nemrég az elnöki hivatal weboldalán petíciót jegyeztek be, melyben  kezdeményezik, hogy vonják vissza tőle az Ukrajna hőse címet. Odesszában hivatalos útja során tojással dobálták meg. A nemzetbiztonsági és védelmi bizottság ülésének a képviselőnő általi megzavarása után pedig a bizottság vezetője vizsgálatot szorgalmazott ellene kollaboráció gyanúja miatt, továbbá javasolta, hogy az átvilágítás idejére függesszék fel a hozzáférését a titkosított dokumentumokhoz.

Mindezek ellenére Szavcsenko nem igyekszik szalonképesebbé tenni magát a politika világában. Legutóbb egy Kárpátalját is érintő összeesküvés-elmélettel állt a nyilvánosság elé. A képviselőnő szerint elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatokat épít ki nyugat-ukrajnai diverzáns elemekkel, akik a kettős állampolgársággal rendelkező személyek közül kerülhetnek ki. Szavcsenko Moszkva lehetséges partnereként Romániát nevezte meg.

szavcsenko elnok
Szavcsenko memoárja. Nagyija ('Remény') - erőt adó név

A reménybeli elnök hiányzó emberei

Mindezek tükrében okkal vetődhet fel a kérdés, nem válik-e kolonccá az amúgy is instabil és puskaporos hangulatú ukrán belpolitika számára ez a fékezhetetlen és öntörvényű nő, aki nem tartja be a politika játékszabályait és úton útfélen hangoztatja lesújtó véleményét az ukrán politikai elitről? Szavcsenkóval ugyan sokan szimpatizálnak, de pillanatnyilag nincs stabil politikai bázisa. Financiális eszközök, illetve profi támogatói háttér híján pedig kétséges, hogy a közeljövőben képes lenne-e életképes saját pártot alapítani vagy legalább jól csengő branddé változtatni saját, mára igencsak megtépázott nevét.

A képek forrásai: korrespondent.net; news.online.ua; gasparusmagnus.kinja.com